Libijci zainteresirani za cementaru u Đurđeviku

Bez autora
May 16 2010

Za svog trodnevnog boravka u BiH Libijska državna agencija za strana ulaganja (LAFICO) pokazala je živ interes za sudjelovanje u projektu izgradnje tvornice cementa u Đurđeviku. Riječ je o projektu vrijednom 144 miliona eura, čiji je nosilac Elektroprivreda BiH. Cementara u Đurđeviku gradila bi se uz tamošnji rudnik uglja a kao glavna sirovina koristio bi se laporac koji u dubokom sloju prekriva novi površinski kop rudnika uglja. Laporac u Đuđeviku procijenjen je kao najkvalitetniji u BiH i to je bio presudan element kod odabira nove lokacije za izgradnju tvornice cementa. Uz Đurđevik, u „igri“ je bila i općina Banovići, no kako je tamo predviđena izgradnja nove termocentrale, odlučeno je da se cementara gradi u Đurđeviku. Prema verificiranoj fizibiliti studiji, čiju je izradu finansirala Elektroprivreda BiH, tvornica cementa u Đurđevku imala bi proizvodni kapacitet od oko 800 hiljada tona godišnje, što je približno jednako proizvodnom kapacitetu postojeće cementare u Kaknju...

Libijci zainteresirani za cementaru u ĐurđevikuZa svog trodnevnog boravka u BiH Libijska državna agencija za strana ulaganja (LAFICO) pokazala je živ interes za sudjelovanje u projektu izgradnje tvornice cementa u Đurđeviku.

Riječ je o projektu vrijednom 144 miliona eura, čiji je nosilac Elektroprivreda BiH. Cementara u Đurđeviku gradila bi se uz tamošnji rudnik uglja a kao glavna sirovina koristio bi se laporac koji u dubokom sloju prekriva novi površinski kop rudnika uglja. Laporac u Đuđeviku procijenjen je kao najkvalitetniji u BiH i to je bio presudan element kod odabira nove lokacije za izgradnju tvornice cementa. Uz Đurđevik, u „igri“ je bila i općina Banovići, no kako je tamo predviđena izgradnja nove termocentrale, odlučeno je da se cementara gradi u Đurđeviku.

Prema verificiranoj fizibiliti studiji, čiju je izradu finansirala Elektroprivreda BiH, tvornica cementa u Đurđevku imala bi proizvodni kapacitet od oko 800 hiljada tona godišnje, što je približno jednako proizvodnom kapacitetu postojeće cementare u Kaknju. Tržišne potrebe za cementom u BiH procjenjuju se na oko 2 miliona tona godišnje, a kako dvije postojeće cementare (Kakanj i Lukavac) zajedno proizvode oko 1,5 miliona tona, tržišni „manjak“ od oko 500 hiljada tona pokrivao bi se iz nove tvornice u Đurđeviku.

Modeli finansiranja ovog projekta još nisu precizno utvrđeni, no posve je jasno da Koncern Elektroprivreda BiH ne može samostalno zatvoriti cijelu finansijsku konstrukciju, budući da je pokrenula vrlo ambiciozan investicioni ciklus - izgradnju novih termo, hidro i vjetroelektrana, te modernizaciju rudnika uglja koji odnedavno posluju pod krovom ove kompanije. U svakom slučaju, Koncern EPBiH, u čijem sastavu posluje i Rudnik uglja Đurđevik, u projekat ulazi s jasnom namjerom da pridobije većinski vlasnički paket.

Poziv libijskim investitorima uručen je prije dva mjeseca za vrijeme službenog boravka u Tripoliju državno-federalne delegacije BiH predvođene bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem. U rekordnom roku libijska delegacija uzvratila je posjetu BiH, što je nesumnjivo učinjeno na izričit zahtjev libijskog vrhovnog autoriteta Muammara al-Gaddafija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik